Hoppa till sidans innehåll

10-års jubileum

19 NOV 2020 22:28
10-årsjubileumOm 3 månader har vår förening funnits i 10 år. Det var den 27:e februari 2011 som 5 engagerade föräldrar startade IBF Kolmården. Vi startade upp med 20 barn i verksamheten och ett lag.
  • Skapad: 19 NOV 2020 22:28

Bakgrunden till att vi utförde det stora arbetet med att bilda en ny förening var flera. Dels hade innebandyverksamheten i Kolmården nästan dött ut sedan sammanslagningen av Kolmården Animals och Borgsmo IBF till den nya föreningen IBF Norrköping, dels hade den förening ett fokus på elit där barn slogs ut tidigt i sitt idrottsutövande. Vidare hade Norrköping också väldigt höga avgifter som satte trösklar för barn att utöva flera idrotter.

Med anledning av ovanstående startade vi vår förening utifrån kärnvärdena: Glädje, Stolthet och Utveckling där glädjen var i fokus. Vi ville erbjuda en möjlighet för barn att idrotta där lek och glädje var i fokus samt erbjuda idrott till låga avgifter. Ingen toppning skulle vara tillåten och vi skulle erbjuda alla att börja spela med oss oavsett ålder och förkunskaper.

2012 blev vår styrelse utvald av Svenska Innebandyförbundet (SIBF) att följa med 30 andra innebandyföreningar på föreningsutveckling på Malta. Där fick vi lära oss organisationsstruktur, rekrytering, juridik och utveckling av innebandyverksamheten. På denna resa blev vi del av ett stort nätverk av innebandyföreningar som vi har haft kontakt och utbyte med sedan dess.

Året efter 2013 blev IBF Kolmården prisade som årets innebandyförening i Östergötland. Då hade vi på 2 års tid ökat till 97 licensierade spelare och efter mycket om och men börjat få tillräckligt med träningstider för att utöka vår verksamhet i Råsslahallen. Vi fick 10 000 kr från SISU att ta fram en broschyr där vi kunde berätta om vår verksamhet och sprida kunskapen om våra kärnvärden till skolor och förskolor.

2013 byggde vi även en kiosk i Råsslahallen som är öppen för alla föreningar och skolan att använda. Det var föräldrar i föreningen som ställde upp och byggde kiosken helt ideellt och materialet sponsrades av Bolist i Kolmården. Detta år kom också SIU-modellen som tryckte på att alla ska få vara med och fokus ska vara på lek och glädje långt upp i åldrarna. Resultatlösa matcher infördes till vår glädje då det var något som vi som förening länge arbetat för. Syftet var att fokusera på att hylla barnens prestationer istället för fokus på resultatet.

Under de efterföljande åren växte vår verksamhet år för år och vi började även att börja få in flickverksamhet i föreningen. Idag har vi 14 lag i föreningen varav 10 i seriespel och över 200 licensierade varav 60 stycken är tjejer. Vi har ett eget kapital på över 100 000 kr och vi har lyckats skriva förmånliga avtal med Assist, Stanno och ICA Delfinen. Vi har även goda kontakter med Bolist som under åren har sponsrat med matchställ, avslutningsgodis och inte att glömma silvertejp till våra sammandrag.

Nu strax innan föreningen fyller 10 år ligger det motioner till kommande årsmötet att vi ska gå ihop med Krokeks IF. Anledningen är oklar då det inte finns något motiv till varför vi skulle gynnas av att gå ihop med en annan förening. Vi har en väl fungerande förening med en god ekonomi och det enda som saknas är en ytterligare idrottshall så att vi kan fortsätta växa. Idag är nämligen brister på halltider det enda och stora problem vi har i föreningen. Jag som skriver detta brev är partisk då jag är grundare av den här föreningen, men jag kan inte se några som helst nyttor med att vår förening ska upphöra och ingå i en annan förening.

Det är viktigt att du som medlem får till dig denna information om att en sammanslagning innebär att vår förening likvideras. Förutom allt arbete med att lägga ned en förening innebär det att alla våra matchställ och klubboveraller blir värdelösa. Vi är tvungen att köpa in ny utrustning, något som vi under de senaste åren har lagt över 200 000 kr på. Förutom detta försvinner vårt etablerade varumärke i form av klubbmärket, hemsidan, sociala medier och vårt stora kontaktnät och vår medlemsplats i SIBF.

Om vi går ihop med KIF kommer vi att behöva ingå som en sektion i deras förening som spelar under deras klubbmärke med deras matchkläder. Vi kommer fortfarande behöva ha en egen styrelse samt representation i huvudstyrelsen. Räknat på de medlemsavgifter som KIF har kommer även avgifterna för dig som medlem att bli högre. Detta utan att ta i beaktning att vi behöver köpa in helt ny utrustning till våra medlemmar.

Nästa söndag den 29:e november kl. 16.00 kommer vi att hålla vårt årsmöte digitalt. Jag hoppas att du som medlem anmäler dig och deltager på mötet. Din röst är viktig och det finns plats för dig att nominera dig själv till en plats i den nya styrelsen. Om du brinner för att innebandyn i Kolmården ska finnas kvar i den författning den är i och utvecklas härifrån så hoppas jag att du gör allt du kan för att säkerställa detta faktum.

IBF Kolmården har fundamenten för att växa ytterligare och tillsammans med en ny stark styrelse (5 - 7 personer) kanske vi också kan få till den nya idrottshallen i Kolmården som vi som förening har arbetat för i 4 års tid.

Tack för att du tog dig tid att läsa detta viktiga brev om vår tidigare och framtida historia.

Med förhoppning om en ljus framtid för innebandyn här i Kolmården.

Torbjörn Ekholm

En av grundarna av IBF Kolmården

Eldsjäl, Styrelsemedlem, Tränare, Utbildare, Domare, Kommunikationsansvarig, Kassör och allt i allo sedan 2011.  

Skribent: Webmaster
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

Postadress:
Innebandyföreningen Kolmården - Innebandy
Råsslavägen 20
61832 Kolmården

Kontakt:
Tel: 011131313
E-post: This is a mailto link

Se all info